Ingrediente:
Aluatul:
- 500 gr cartofi
- 150 gr faina
- 3 linguri de gris
- 1 ou
- 1 lingura ulei
- putina sare
- 1 lingura zahar
- Umplutura- 15-20 prune fara sambure, umplute cu o ligurita de zahar amestecat cu putina scortisoara in fiecare;
Finisarea:
- 300 gr pesmet
- 2-3 linguri ulei
- 1-2 linguri de zahar
Mod de preparare;
Cartofii se spala si se pun la fiert cu coaja. Se curata apoi si se sfarama, se amesteca cu gris, ulei, sare, zahar, faiana si oul apoi se framanta bine si se lasa pe masa acoperit. Prunele se spala si li se scot samburii pastrandu-le cat mai intregi , iar in locul samburelui se pune zahar cu scortisoara.
Pesmetul se pune la prajit intro tigaie, amestacand continu pana prinde o culoare aramie, se adauga apoi uleiul si se amesteca bine, iar cand s-a racit se adauga zaharul tos, omogenizand totul.
Aluatul se imparte in doua sau trei portii si se intinde cu sucitorul, asa cam de 1/2 cm, pe masa presarata cu faina, apoi se taie in patratele suficient de mari cat sa inglobeze cate o pruna, formand astfel gombotii si folosind tot timpul faina ca sa nu se lipeasca.
Intr-o cratita se pune apa la fiert cu putina sare, iar cand da in clocot se pun gombotii si se fierb la foc potrivit pana se ridica la suprafata. Cand sunt gata, se scot cu spumiera sa se scurga bine si se tavalesc prin pesmet.
Se servesc de preferinta calzi, se pot presara cu mai mult zahar dupa gust.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu