- Peste - crap, caras, biban, stiuca
- o ceapa
- un ardei gras
- o rosie
- 500g zarzavat- morcov, patrunjel, telina si cartofi (sau orez)
- o mana de leustean
- 1-2 ardei iuti
- 1/2 L bors
- sare, piper dupa gust si dupa sanatate
La origine, ciorba de peste este cea mai saraca ciorba, doar nu credeti ca umbla pescarii prin Delta, cu toate cele insirate mai sus, in tolba. Aceasta descrisa mai jos de mine, este o versiune muuult imbunatatita de hazaicele ramase acasa, sa grijeasca de treburile casei.
In ce priverste pestele, eu am pus ce am avut, dvs. puneti de care aveti, da' cu cap!
Mod de preparare:
Pestele eviscerat si curatat de solzi se taie in bucati potrivite si cu cap cu tot, se pune la fiert in apa cu putina sare, 15-20 min la foc mic pana cand incepe sa se desfaca, luand spuma pe masura ce fierbe. Se scoate apoi pe o farfurie cu spumiera si se lasa sa se stampere, dupa care se dezoseaza si se pune intr-un castron acoperit.
Legumele taiate cubulete si ceapa tocata se calesc intr-o lingura de ulei, iar apoi se pun la fiert in apa in care a fiert pestele.
Ardeiul se taie la fel si se adauga in oala cand morcovii sunt fierti, impreuna cu rosia oparita si curatata de pielita taiata si aceasta, apoi se mai lasa putin la fiert, dupa care adaugam cartofii, sau daca preferati, un buzunar de orez, (ca asa il transporta pescarii).
Asteptam sa fiarba apoi se adauga pestele dezosat, se acreste cu borsul, si se potriveste de sare si piper, apoi se pune leusteanul si mai lasam doua trei clocote.
P.S. daca toti mesenii sunt mesteri in ale mancatului pestelui, se poate servi bucati, fara a fi dezosat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu