Ingrediente :
1 varză mare sau 2 mijlocii, 750 g carne macră, 1 felie pâine, 2 cepe, 2 linguri orez, 100 g untură, sare, piper, mărar tocat, 1 crenguţă mică de cimbru, 1 ardei gras, 6 roşii sau 2 linguri bulion, bors dupa gust, si doar daca vreti sa le acriti.
Mod de Preparare:
Se dă prin maşinade tocat carnea de porc sau
amestecată, de vita şi de porc, şi miezul de la o felie groasă de pâine, muiat
şi stors bine.
Separat se prăjeşte în untură ceapa tăiată mărunt. Când începe
să se îngălbenească, se adaugă orezul ales şi spălat. Se prăjeşte uşor şi
orezul, se stinge cu puţină apă, apoi se amestecă cu carnea, se adaugă verdeaţă
tocată mărunt, sare şi un praf de piper.
Se desfac foile de la o căpăţână
frumoasă de varză. Se taie cotorul de la fiecare foaie şi se opăresc,
ţinându-le până se moaie. Se taie foile în bucăţi potrivit de mari şi în ele se
înveleşte umplutura pentru sarmale. Adevăratele sarmale moldoveneşti se fac mici
cât o nucă. Varza rămasă neîntrebuinţată la sarmale se taie ca tăiţeii mai
groşi.
Se pune un strat de varză tăiată în oala de lut, apoi se aşază sarmalele una
lîngă alta şi un al doilea rând, dacă ies mai multe. Între rânduri se aşază
felii de roşii. Deasupra se pune încă un strat de varză tăiată şi un ardei
gras, tăiat subţire.
Se adaugă câteva linguri de borş, dupa gust, roşiile tăiate felii sau puţin bulion de
roşii şi o lingură bună de untură. Se lasă să fiarbă la foc mic ,
apoi se dă la cuptor şi se ţin până scade zeama atât cât
trebuie.
Sarmalele sunt mult mai bune încălzite, de aceea este mai bine să fie
pregătite din ajun.
Se servesc cu mamaliguta si smantana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu