duminică, 5 mai 2024

Paine de casa semialba neframantata.

 Ingrediente:


Faina alba "3 nule" - 400gr

Faina integrala - 400gr

Drojdie proaspata - 50gr

Sare - 15gr

Ulei - 40ml

Apa - 560ml



Mod de preparare:

Intr-un bol se pune apa calduta, si drojdia. Peste ele se adauga uleiul, apoi toata faina  amestecata in prealabil. Se adauga sarea si se amestaca cu o lingura de lemn omogenizand bine totul.

Se acopera apoi vasul si se lasa la loc caldut sa dospeasca aprox.  1 ora. Dupa o oara se amesteca usor cu lingura de lemn si veti vedea ca glutenul a inceput sa se lege si aluatul devine elastic si se desprinde de pe bol, se presara cu putina faina si se lasa iar la dospit pentru 30 de min. 

Dupa 30 de min se rastoarna aluatul pe masa de lucru presarata cu faina si se intinde cu mana apoi se impatura in 3 pe lungime si in 3 apoi pe latime. 

Il lasam sa se odihneasca 10 min si apoi se intinde din nou si se pliaza in 3 iar apoi se ruleaza foarte strans dand forma dorita a painii in functie de vasul in care o veti coace (oval sau rotund). Se presara apoi cu faina si se cresteaza, apoi  se lasa iar la dospit pe o folie de pergament o ora, acoperita cu un servet.

Pergamentul sa fie mai mare caci de acesta veti apuca pentru a pune painea in oala fierbinte in care o veti coace.

Cuptorul se incinge la 240C sau 465F si ceaunul cu capac se lasa sa se infierbinte bine. Apoi se scoate din cuptor si se pune pinea in el tinanad tot timpul de hartia pergament si cu tot cu aceasta , dupa care acperim cu capacul si punem la copt in cuptor, reducem pemp la 230C sau 445F si lasam sa se coaca 30 min. 

Aceasta operatiune trebuie facuta cu manusi groase de bucatarie si foarte rapid pentru ca temperatura cuptorului si a oalei sa nu scada f tare.

Dupa 30 min se descopera oala si se mai lasa la copt fara capac pentru 15 min la 200C sau 395F. 

Dupa aceasta se scoate oala din cuptor si se rastoarna painea pe un gratar de bucatarie si se lasa la racit, dupa care se feliaza si consuma dupa preferinta.



miercuri, 1 mai 2024

Micii... asa cum se prepara ei


 Am primit reteta aceasta de la un maistru carmangier pensionar din Timisoara. 

Prima data am preparat-o in 2005 iar de atunci nu cred ca am mai facut ajustari decat la procentele de grasime. Mie imi plac mai mult doar din carne de vita si oaie, voi faceti cum preferati dar MUSAI sa aiba oaie!!!

In ce priveste "grataritul" aici este schepsisul , micii nu se usuca pe gratar ci se prajesc,- pe jar de carbune iute/domol,  cine vrea mici "prajiti bine" sa nu se oboseasca !

De regula se intorc doar pe trei parti avand grija ca ei sa "sara " pe gratar cand ii scapam din clestele de gratarit, asa vor fi prajiti la perfectie zemosi si gustosi.


Ingrediente:

1. Carne de porc - 1kg

2. Carne de vita cu grasime - 1 kg

3. Carne de oaie cu grasime - 1/2 kg

4. Usturoi - 50gr

5. Piper - 6gr

6. Coriandru - 4gr

7. Cimbru - 4gr

8. Ienibahar - 1/2 lingurita

9. Sare - 20gr

10. O lingura de bicarbonat de sodiu stins cu putina  apa minerala sau lamaie

11. Zeama de oase de vita pentru o aroma deosebita - 150ml


Se macina carnea  si se amesteca  bine impreuna, apoi se pun condimentele si se framanta sa se patrunda uniform. 

Bicarbonatul de sodiu se stinge in  apa minerala si se toarna peste compozitie framantandu-se apoi din nou, adaugand si zeama de oase.

Compozitia astfel formata se modeleaza in "mici" de dimensiunea dorita,  care se pun pe o tava in straturi cu hartie de pergament intre ele. 

Trebuie lasati la rece pana a doua zi pana se patrund toate aromele iar apoi... pe gratar cu ei. 

Se servesc fierbinti cu chifle propaspate, cu mustar sau sare si cu...UN CAR CU BERE!