Ingrediente:
Faina alba "3 nule" - 400gr
Faina integrala - 400gr
Drojdie proaspata - 50gr
Sare - 15gr
Ulei - 40ml
Apa - 560ml
Mod de preparare:
Intr-un bol se pune apa calduta, si drojdia. Peste ele se adauga uleiul, apoi toata faina amestecata in prealabil. Se adauga sarea si se amestaca cu o lingura de lemn omogenizand bine totul.
Se acopera apoi vasul si se lasa la loc caldut sa dospeasca aprox. 1 ora. Dupa o oara se amesteca usor cu lingura de lemn si veti vedea ca glutenul a inceput sa se lege si aluatul devine elastic si se desprinde de pe bol, se presara cu putina faina si se lasa iar la dospit pentru 30 de min.
Dupa 30 de min se rastoarna aluatul pe masa de lucru presarata cu faina si se intinde cu mana apoi se impatura in 3 pe lungime si in 3 apoi pe latime.
Il lasam sa se odihneasca 10 min si apoi se intinde din nou si se pliaza in 3 iar apoi se ruleaza foarte strans dand forma dorita a painii in functie de vasul in care o veti coace (oval sau rotund). Se presara apoi cu faina si se cresteaza, apoi se lasa iar la dospit pe o folie de pergament o ora, acoperita cu un servet.
Pergamentul sa fie mai mare caci de acesta veti apuca pentru a pune painea in oala fierbinte in care o veti coace.
Cuptorul se incinge la 240C sau 465F si ceaunul cu capac se lasa sa se infierbinte bine. Apoi se scoate din cuptor si se pune pinea in el tinanad tot timpul de hartia pergament si cu tot cu aceasta , dupa care acperim cu capacul si punem la copt in cuptor, reducem pemp la 230C sau 445F si lasam sa se coaca 30 min.
Aceasta operatiune trebuie facuta cu manusi groase de bucatarie si foarte rapid pentru ca temperatura cuptorului si a oalei sa nu scada f tare.
Dupa 30 min se descopera oala si se mai lasa la copt fara capac pentru 15 min la 200C sau 395F.
Dupa aceasta se scoate oala din cuptor si se rastoarna painea pe un gratar de bucatarie si se lasa la racit, dupa care se feliaza si consuma dupa preferinta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu