joi, 17 noiembrie 2011

Sarmale in foi de varza murata, cu afumatura



In curand!

Pomana porcului

            Mancarica pripita, preparata  la Ignatul porcului  de catre gazdoaie, sa astampere foamea participantilor la acest eveniment deosebit de important din preajma Craciunului, si de un farmec aparte ce nu se regaseste la alte sarbatori.


         Ingrediente

   - 1 kg carne de prin toate partile porcului
   - 2-3 carnati proaspeti
   - 2-3 linguri untura
   - 2-3 catei de usturoi
   - sare, piper, boia, cimbru dupa gust


Mod de preparare


         Intr-o cratita groasa punem untura la topit impreuna cu 3-4 bucatele de slanina. Adaugam apoi carnea taiata cubulete si bucatelele de carnati, amestecand usor sa nu se prinda si sa se prajeasca frumos. Cand incep sa se rumenesaca adaugam condimentele si usturoiul maruntit punem capacul si inabusim totul 10-15 min. sa se patrunda gusturile, verificand si amestecand din cand in cand, dupa care luam capacul si mai lasam 10 min.
         Intre timp pregatim mamaliga, fara de care poamana porcului de Ignat nu are nici un farmec, scoatem branza din putinica si vinul din butoias si asezam masa.

Pomana porcului se serveste fierbinte, cu mamaliguta stropita cu untura din cratita si un bot de branza de burduf, sau telemea de oaie si oua ochiuri, totul inconjurat de muraturi si udat cu vin.

Cartofi Frantuzesti

Ingrediente

  • 6-7 cartofi medii
  • 5-6 oua 
  • 50ml ulei masline
  • 350 gr parmezan sau cascaval razuit 
  • 300 gr carnati afumati uscati
  • 300 gr smantana
  • sare, piper dupa gust

Mod de preparare.

         Cartofii se spala si se pun la fiert la foc mic fara sa se curete de coaja. Cand furculita patrunde cu usurinta in ei, se scot se racesc iar apoi se taie rondele.  Ouale  se fierb si acestea 5-6 min dupa ce dau in clocot, apoi se racesc brusc sub jet de apa 2-3min, se decojesc si se taie si acestea rondele. Carnatii afumati se taie... tot  rondele da' subtiri, subtiri.  
         Toate acestea find pregatite, se incepe  prepararea  intr-un vas de Jena, ca daca zic de lut nu mai face nimeni ca nu are, de forma dreptunghiulara si adanc de o palma buna. 
         Se aseaza un strat de cartofi, se condimenteaza, apoi un strat de rondele de oua, unul de rondele de carnati si se presara parmezan, urmand aceasta succesiune pana terminam ingredientele in aceasta ordine, dupa care se stropesc cu uleiul de masline iar la urma se pune smantana peste tot acest aranjament.
         Se pune capacul si se da la cuptor la foc mediu 25-30 min pana observati ca parmezanul si smantana s-au topit, apoi se ia capacul si se mai lasa putin sa se rumeneasca.

Se servesc calzi sau chiar si reci cu adaos de smantana dupa plac.

Aripi de curcan la tava

Dupa multe incercari am ajuns la concluzia ca aripile de curcan sunt partea cea mai gustoasa a acestuia (curcanul) si bat de departe pulpele iar pieptul sa nu mai vorbim.
 Au suficienta suculenta, poti sa spui ca sunt o combinatie intre pulpa si aripa, nu au oasele acelea subtiri si lungi ale pulpelor, si nici nu sunt seci ca si pieptul.
Dar... de ce atata vorbarie,  "de gustibus non discutandum" asa ca nu va ramane decat sa incercati.


Ingrediente:

  • 6 aripi de curcan
  • o ceapa potrivita
  • 1 ardei capia
  • 2 morcovi
  • un pumn de masline
  • 100 ml ulei masline
  • 100 ml supa de curcan strecurata
  • 100 ml vin alb sec
  • sare, piper, busuioc, rozmarin  dupa gust
Mod de preparare


         Aripile de curcan  curatate si spalate  se condimenteaza cu toate cele mentionate si se aseaza intr-o tava pe masura.  Ceapa se taie pestisori si se preasara in tava impreuna cu morcovii si ardeiul taiati cubulete. Adaugam uleiul si supa peste toate acestea, punem si maslinele, acoperim cu folie si introducem tava la cuptor la foc mediu, pentru 45-50 min sa fiarba inabusit. 
         Dupa cca. 50 min se incearca carnea cu furculita iar daca patrunde usor inseamna ca este facuta si se poate adauga vinul, se mai lasa 5 min acoperite iar apoi inca 10-15 min fara folie sa se rumeneasca frumos fara sa se arda, timp in care se stropesc din cand in cand cu sosul format.
Ca sa nu se arda puteti sa le acoperiti cu cate o feliuta subtire si lunga  de slanina.

Se servesc calde cu garnitura de cartofi natur sau piure, si muraturi, sau daca preferati "cranberry" sos