joi, 17 noiembrie 2011

Pomana porcului

            Mancarica pripita, preparata  la Ignatul porcului  de catre gazdoaie, sa astampere foamea participantilor la acest eveniment deosebit de important din preajma Craciunului, si de un farmec aparte ce nu se regaseste la alte sarbatori.


         Ingrediente

   - 1 kg carne de prin toate partile porcului
   - 2-3 carnati proaspeti
   - 2-3 linguri untura
   - 2-3 catei de usturoi
   - sare, piper, boia, cimbru dupa gust


Mod de preparare


         Intr-o cratita groasa punem untura la topit impreuna cu 3-4 bucatele de slanina. Adaugam apoi carnea taiata cubulete si bucatelele de carnati, amestecand usor sa nu se prinda si sa se prajeasca frumos. Cand incep sa se rumenesaca adaugam condimentele si usturoiul maruntit punem capacul si inabusim totul 10-15 min. sa se patrunda gusturile, verificand si amestecand din cand in cand, dupa care luam capacul si mai lasam 10 min.
         Intre timp pregatim mamaliga, fara de care poamana porcului de Ignat nu are nici un farmec, scoatem branza din putinica si vinul din butoias si asezam masa.

Pomana porcului se serveste fierbinte, cu mamaliguta stropita cu untura din cratita si un bot de branza de burduf, sau telemea de oaie si oua ochiuri, totul inconjurat de muraturi si udat cu vin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu