Primăvara,
când încep urzicile a creşte,
fiecare român, cu deosebire însă sărăcimea, căreia i s-au sfârşit mai toate
bucatele de sec, şi nu ştie ce să mai înceapă şi să facă ca să poată ieşi
teafără din Postul mare, care e cel mai lung şi mai greu post, se simte foarte
fericită când află şi poate mânca urzici.
„Urzica se dă în gura foamei", zice un proverb
poporal, adică sărăcimea îşi stampară cu ea foamea, duşmanul ei cel mai mare, mai cumplit şi mai neîmpăcat.
Din
Joia Mare însă începând înainte biata sărăcime nici de această plantă nu mai
are parte, căci în această zi e nunta sau măritarea urzicelor, adică din această
zi urzicile încep a înflori şi a nu fi apoi mai mult bune de mâncat, în
Muntenia, urzica, care este foarte căutată de săteni, căci, ca plantă tânără şi
în câtva gustoasă, în timpul rigoarei Postului mare, fiind un adevărat deliciu,
se mănâncă ca ciorbă cu câteva fire de orez şi ca urzici sleite cu hrean ras pe
râzătoare.
(S.Fl. Marian — „Sărbătorile la români"}
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu