Ingredientele sunt urmatoarele:
- 1/2 cap de porc taiat in doua, fara creier
- 1inima
- ficat, splina, plamani, rinichi
- 1limba
- 1kg sange colectat la injunghierea porcului
- 1kg slanina
- 250-300gr sorici
- 500gr orez
- 2 cepe
- 3-4 catei usturoi
- sare, piper, coriandru dupa gust
- intestine de porc curatate si spalate, precum si o vezica
Mod de preparare:
Toate carnurile, se pun la fiert intr-un vas mare amestecand din cand in cand, sa nu se prinda de fund. Ficatul se va scoate primul dupa aprox 30 min. iar restul se lasa sa fiarba pana se desprinde carnea de pe cap.
Cand sunt fierte se scot cu strecuratoarea si se lasa se raceasca, slanina se taie cubulete si se pune deoparte. Se dezoseaza apoi carnea iar limba se curata de pielita.
In alt vas, intr-un litru din zeama de carne se fierbe orezul pana se umfla apoi se strecoara si se lasa deoparte. Separat se fierbe sangele colectal la injunghierea porcului, se taie bucati si apoi se da prin masina de tocat impreuna cu splina, urmand sa il folosim la sangerete.
Ceapa se macina si se caleste in untura pana devine sticloasa. Usturoiul se piseaza marunt.
La prepararea Caltabosului se folosesc urmatoarele:
- ficatul,
- plamanii
- 3/4 carne de pe cap
- 1/2inima
- 200 gr sorici
- 500 gr orez
- ceapa calita
- sare, piper maghiran
Aceste ingrediente se toaca prin masina, iar apoi se omogenizeaza adaugand zeama in care au fiert, pana cand compozitia devine pastoasa si destul de fluida, deoarece se va gelatiniza dupa racire. Jumatate din aceasta compozitie se va lasa deoparte pentru sangerete.
Acum e timpul sa umplem intestinle si sa obtinem caltabosii. Dupa umplere legam intestinele la capete, portionam prin strangurare si rasucire iar apoi legati cu o sfoara in forma de ciorchine se pun la fiert 10-15 min in zeama de carne, la foc fff mic sa nu se sparga. Se scot apoi pe un fund de lemn si se aranjeaza sa se
raceasca.
Se serveste rece ca aperitiv, sau prajit alaturi de carnati si sangerete, cu garnitura de cartofi piure. In unele zone ale tarii se si afuma dar eu nu obisnuiesc.
Sangeretele
In compozitia ramasa dupa prepararea caltabosului, se adauga sangele si splina macinate, precum si slanina taiata cubulete.
Se omogenizeaza si se mai adauga eventual zeama pentru a-i da aceasi consistenta ca si a caltabosului. Se umplu intestinele si se procedeaza la fel ca mai sus la prepararea calatabosului.
Se serveste rece ca aperitiv, sau prajit cu garnitura de cartofi piure. In unele zone ale tarii se si afuma dar eu nu obisnuiesc.
Toba
- 1/4 carne de pe cap
- limba
- urechile
- rinichi
- 100 gr sorici
- 1/2 inima
- 3-4 catei de usturoi
- sare, piper
Toate aceste ingrediente se taie fasii, se amesteca cu usturoiul pisat, se condimenteaza iar apoi se adauga zeama in care au fiert si se omogenizeaza. Se umple apoi vezica cu aceasta compozitie si se completeaza cu zeama, dupa care se leaga bine si se pune la fiert cam 20-30 min la foc mic. Se scoate dupa fierbere pe un fund de lemn si se preseaza cu altul si o greutate, dupa care se pune la rece.
Se serveste rece ca aperitiv.