- 2-3 kg slanina de la burta porcului, sau daca nu preparati slanina afumata, de oriunde doriti
Mod de preparare:
Slanina se taie in fasii cam de 2-3 degete latime si se ia jos soriciul. Se taie apoi in bucatele patrate si se pune intr-un ceaun mare cu putina apa, la foc mic si se amesteca sa nu se prinda. Pe masura ce lasa untura nu mai este nevoie sa amestecam asa de des. Cand sunt rumenite pe placul nostru, se trage ceaunul deoparte si cu o spumiera se scot jumarile si se preseaza cu o lingura de lemn sa iasa untura.
Se pastreaza la rece la loc uscat sa nu se inmoaie si nu se sareaza decat cand se consuma. Untura rezultata se sareaza putin, iar apoi se pune in borcane si se tine la rece. Untura se poate consuma ca atare, adica paine cu untura si cu ceapa sau usturoi, sau folosii la gatit.
Jumarile se consuma reci cu branza de burduf si ceapa uscata, mustar sau muraturi de sezon
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu