joi, 22 noiembrie 2012

Ciorba Ardeleneasca

Este o ciorba traditionala, satioasa si sanatoasa, incropita cu "ce-i pe langa casa omului", de catre gospodina grabita a aseza masa pentru cosasul zdrobit de munca. Are tot ce ii trebuie unei mancari cu valoare nutritiva mare -  oua, carne, lactate si legume.


Ingrediente

  • 500 gr costita de porc afumata
  • o ceapa mijlocie
  • 2 morcovi mari
  • o radacina de patrunjel
  • 1/4 telina
  • 1/4  varza mica
  • 3-4 frunze de gulie 
  • 3 catei  de usturoi
  • 3 oua
  • 100 gr smantana
  • sare si piper dupa gust si sanatate
  •  50 ml de ulei
  • o mana de marar

Mod de preparare

Costita o punem la fiert intr-o oala cu aprox 2 litri de apa. Legumele le taiem cubulete, iar varza si frunzele de gulie le taiem fasii subtiri si le punem impreuna cu uleiul in alta oala la calit. Cand sunt calite bine, se adauga zeama de pe costita si se lasa la fiert. 
Dupa ce este fiarta, costita  se dezoseaza, se taie cubulete si se pune si aceasta impreuna cu legumele, apoi potrivim de sare si piper adaugam si usturoiul maruntit si lasam sa fiarba incet, la foc mic.
Ouale se sparg, urmand ca doua oua impreuna cu albusul de la al treilea sa le batem bine impreuna si sa formam "zdrentele" in ciorba, iar galbenusul ramas sa il amestecam cu smantana pentru dresul ciorbei.
Pentru formarea zdrentelor ouale batute se toarna incet, incet (un firicel subtire)  in ciorba, in timp ce aceasta clocoteste, si se amesteca usor, iar la sfarsit se adauga mararul.
Lasam sa mai dea un clocot-doua  iar dupa ce se stampara o dregem cu ou si smantana.

Se serveste fierbinte cu paine propaspata, mamaliga  daca vreti, smantana si ardei piscatori


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu