duminică, 18 noiembrie 2012

Piure de Castane

Una din bucuriile oferite de doamna Toamna sunt castanele, fie fierte, fie prajite pe jaratec de tigani la coltul strazilor, sau preparate cu dibacie intr-un desert deosebit de gustos, pireul de castane.
In copilarie, imi aduc aminte cu placere, in fiecare toama primeam un pachetel de la bunicul meu din Baia Mare, pachet care pe langa un borcanel de miere de Salcam (caci bunicul era apicultor) cu siguranta continea si castane.






 Ingrediente:
  • 1 kg - doua de castane mari si lucioase ( dovada de prospetime)
  • zahar dupa gust
  • esenta de rom
  • frisca proaspata

Mod  de preparare:

Castanele se pun la fiert intr-o oala cu apa, atat cat sa fie acoperite cam de doua degete. Se lasa sa fiarba la foc potrivit pentru aproximativ doua ore dupa care se scurg de apa si se lasa sa se stampere.
Se taie apoi in doua pe lungime si se scobeste miezul cu o lingurita, intr-un castron cu fundul plat, se adauga zahar si esenta de rom apoi se piseaza pana devin un pireu consistent.

Pireul de castane se pune  apoi la rece si se serveste ca desert ornat cu frisca din belsug. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu