- 1 1/2 Kg burta de vita prefiarta
- 250 gr oase de vita
- 2-3 morcovi
- 2 patrunjei
- o telina mica
- o ceapa
- 3-4 catei de usturoi
- 450 gr smantana
- 2 galbenusuri de ou
- 1/2 lingurita Vegeta
- sare si piper dupa gust
- 25-50 ml otet
Mod de preparare:
Burta se pune la fiert impreuna cu oasele de vita si zarzavatul curatat, dar nu taiat, mai ales ceapa! (Eu obisnuiesc sa tai burta cat timp este inca putin inghetata, inainte de a o pune la fiert, mi se pare mai putin "alunecos".) Se pune si un varf de cutit de sare iar in timpul fierberii spuma se culege cu spumiera. Pe masura ce sunt fierte, zarzavaturile se scot si se lasa in continuare burta si oasele la fiert verificand din cand in cand daca sunt fierte, (se scoate o bucatica si se gusta).
Cand si acestea au fiert se scot intr-un castron, burta se taie in felii subtiri, (daca nu ati taiat-o mai devreme) oasele daca au ceva carne pe ele se dezoseaza si carnea se pune in ciorba iar oasele se arunca.
Zeama in care au fiert se strecoara printr-o sita, iar apoi se adauga burta taiata, vegeta, (atentie vegeta contine multa sare), sare si piper dupa gust, usturoiul maruntit, se completeaza cu apa daca trebuie, incat sa aiba consistenta unei ciorbe dese si se mai lasa la fiert 15-20 min.
Daca se doreste se poate acri in timp ce fierbe, dar de obicei se acreste dupa preferinta fiecaruia cand este servita.
Se lasa apoi 20-30 minute sa se raceasca, apoi se drege cu galbenusuri de ou si smantana in felul urmator:
Intr-un vas se amesteca smantana cu cele doua galbenusuri de ou si se subtiaza compozitia cu putina zeama, iar apoi se toarna incet in restul de ciorba, amestecand continuu pentru a se omogeniza. Nu se drege fierbinte pentru a nu se coagula galbenusurile de ou.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu