joi, 19 ianuarie 2012

Vinuri, Dealurile Moldovei, Podgoriile - Cotnari, Iasi, Husi, Colinele Tutovei, Dealu Bujorului, Nicoresti, Ivesti, Covurlui, Zeletin, Panciu, Odobesti si Cotesti

Soiuri Principale
  • Grasa de Cotnari
  • Tamaioasa Romaneasca
  • Francusa
  • Feteasca Alba
  • Busuioaca de Bohotin
  • Cabernet Sauvignon
  • Feteasca Regala 
  • Riesling
  • Chardonnay
  • Galbena de Odobesti
  • Pinot Noir
  • Merlot
  • Babeasca Neagra
  • Feteasca Neagra
  • Zghiara de Husi

Tamaioasa Romaneasca 2008 - Cotnari


               Nu degeaba vinului i se spune "Licoarea Zeilor", acesta este un vin care il va convinge si pe cel mai mare bautor de bere ca afirmatia anterioara este adevarata. La origine cultivat in Grecia antica, spun legendele ca ar fi fost folosit ca moneda de schimb, insa eu unul nu l-as da chiar pe orice.
                Este un vin desert caracterizat prin culoarea aurie si aroma deosebita a boabelor de struguri culese la maturitate, o combinatie perfecta cu desertul preferat ce va va ramane mult timp in "memoria gustului".
Se serveste bine racit, dupa cum am mentionat insotit de desert.



Grasa de Cotnari 2000 - Cotnari



             In 2011 Grasa de Cotnari a obtinut nu mai putin de 3 mari medalii de aur, 9 medalii de aur si 9 de argint la cele  mai prestigioase concursuri de vinuri de la Bruxelles, Quebec, Berlin, Chisinau, Mendoza. Ce mai poti spune in fata unui asemenea palmares, cuvintele sunt de prisos doar degustarea te mai salveaza.
             Grasa este un vin nobil, demidulce sau dulce, obtinut din struguri stafiditi pe vita, culesi toamna tarziu, cu o culoare galben aurie, si gust rafinat de miez de nuca si migdale, o nestemata intre vinurile Romanesti.
             Se serveste frapat, langa deserturi fine.


Merlot - Nicoresti


               Merlot de Nicoresti este un vin dulce de culoare rosie, situat ca insusiri intre clasica Babeasca Neagra autohtona, si aristocraticul Cabernet. Este  de regula obtinut prin cupajare cu aceste doua soiuri ceea ce ii da un sarm aparte, fiind foarte cautat de cunoscatori.


Busuioaca de Bohotin



             Unul dintre cele mai vechi vinuri Romanesti, cu origine in nordul Moldovei si o istorie de peste 2000 de ani. 
Este cultivat pe o arie restransa in Moldova pe aprox 100 Ha, are o culoare roz-ruginie care se distinge la prima vedere de alte vinuri.
             Are un gust original, avand un echilibru perfect intre zahar, alcool si tarie. 
Se serveste racit ca desert


Feteasca Alba - Cotnari



              Feteasca Alba este o alta veche varietate  de vin Romanesc obtinut din struguri cultivati indeosebi in Banat, Moldova si Transilvania. 
              Vinul este  sec sau demisec cu un continut de alcool intre 11-12% de o finete naturala si un balans perfect intre zahar si aciditate. Este unul dintre cele mai populare soiuri de struguri din Romania  fiind cultivat pe o suprafata de peste 20.000 ha



Grasa de Cotnari - Cotnari


             Grasa de Cotnari apartine in exclusivitate podgoriei Cotnari unde a fost cultivat de peste 700 de ani. 
 Acest soi de struguri este cules toamna tarziu, pe cand strugurii sunt atinsi de un mucegai specific cenusiu, Botrytis Cinerea, incep sa devina stafiditi si au o concentratie de peste 250 gr. de zahar/ litru de must. In adaos la toate acestea aromele sunt nemaitalnite in lume. Este un vin dulce sau demidulce, licoros cu o tarie ce depaseste uneori 15% alcool in functie de vechime . Se serveste ca vin desert, bine racit alaturi de branzeturi fine.


Dealul Catalina - Cotnari


Vin alb demisec cu origine inca de pe vremea Domnitorului Dimitrie Cantemir.



Francusa - Cotnari

            
Vin alb sec cu o aroma deosebita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu