marți, 14 iunie 2011

Balmos




Ingrediente

  • 1 litru jintuiala
  • 400-500 gr faina de malai
  • o lingurita rasa de sare
  • IN CAZUL IN CARE NU AVETI JINTUIALA...
  • 1 litru de lapte batut min 2% grasime
  • 50 gr unt
  • 50 gr branza de oaie grasa (de burduf)
Mode de prepare
          Mai intai sa stabilim ce este JINTUIALA. 
Jintuiala este zerul rezulatat dupa stoarcerea  casului de  oaie si de preferinta inainte de preparea urdei, urda fiind ultima si destul de putin apreciata branza, obtinuta din laptele de oaie. Jintuila de buna calitate  are consistenta laptelui, este grasa si cu un persistent miros de oaie, lucru care se va confirma  la prepararea balmosului. Deasemenea jintuiala  se poate folosi si la pregatirea supei de salata verde.

           Acum sa revenim la preparerea balmosului. Jintuiala se pune la fiert la foc mic intr-un ceaun in care adaugam si putina sare. 
Cand prinde sa fiarba incepem sa presaram treptat faina, amestecand continuu pana la omogenizare si avand grija sa nu punem prea multa faina caci inainte de a fierbe consistenta balmosului trebuie sa fie aceea a unei paste dense. 
Lasam la fiert 10-15 minute amestecand la fiecare 5 minute pentru fierbere omogena, oricum pericolul de a se prinde este in fapt  foarte mic daca jintuiala este de buna calitate (inainte nu dupa prepararea urdei)
         

 Dupa ce a fiert se rastoarna pe un fund de lemn, curpator, cum vreti sa ii spuneti, sau o farfurie groasa, intinsa.

Daca nu aveti jintuiala, se pot folosi cu destul de mare succes ingredientele specificate mai  sus, iar modul de preparare este asemanator, atat doar ca inainte de a pune faina punem untul si branza la fiert in laptele batut sa se topeasca. Eu nu am avut.

Traditional, balmosul se serveste cu supa de salata verde, si pot sa va asigur ca este o combinatie deosebit de gustoasa. Dupa preferinte se poate servi si cu lapte batut sau cu smantana 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu