- 1-2 somoni de 3-4 kg
- sare, boia, piper dupa gust
Somonul eviscerat se detaseaza de cap si se fileteaza, dar nu se ia pielea jos. Se pune piper dupa gust, boia, alte condimente sunt la discretia fiecaruia, iar apoi se sareaza in felul urmator:
Intr-o tava mare se face un pat de sare de 1 mm se aseaza file-urile cu pielea in jos iar apoi se sareaza partea opusa, cu jumatate din cantitatea pusa in tava! Dupa aceasta se lasa la rece in frigider 24 de ore.
A doua zi se scoate de la frigider, se inlatura sarea cu un servet, se spala, se sterge si se lasa la zvantat 30 min - 1 ora, iar apoi se pune la afumat cam 6-8 ore, de preferinta la fum rece.
Dupa afumat se pune la rece, se poate pastra 2-3 saptamani.
Se serveste feliat subtire pe tartine de paine prajita cu unt, ornat cu gogosar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu