Ingrediente
- 500 g malai,
- 1 ½ l apa,
- 1 lingurita sare.
Mod de preparare
Asa faceau bunicii mei din Moldova mamaliga si ma credeti sau nu, fiul meu la varsta de 3 ani nu voia altceva sa manance decat "inga apte", in traducere libera, mamaliga cu lapte. Pana si catelul, ciobanescul nostru, umbla prin curte dupa bunica cand impartea la animale mamaliga ramasa de la masa, ca sa-si primesca bucata .
Se pune ceaunul cu apa la fiert. Cand apa este fierbinte se pune sare si se presară putin malai. La primele clocote, se introduce malaiul lasandu-l sa cada in ceaun in forma de ploaie si amestecand continuu cu facaletul. Cand mamaliga pare destul de indesata, nu se mai adauga malai (trebuie sa tinem seama ca mamaliga se mai ingroasa la fiert), dar se amesteca mai departe apasand cu facaletul spre peretii ceaunului. Cand mamaliga este destul de fiarta, (max 10 min.) se scoate facaletul, se curata cu o lingura de lemn udata in apa, apoi tot cu lingura se strange mamaliga dinspre margini şi se mai lasa o clipa pe foc. Dupa ce au mai rabufnit de cateva ori aburii, se apucă ceaunul cu o carpă de urechi, se scutura de cateva ori si se rastoarna pe un fund curat de lemn.
Mamaliga se serveste la masă langa ochiuri, branză cu smantana, chisleac, tochitură, bors etc. Ah, si nu uitati sa mancati cu lapte de pe fundul ceaunului!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu