sâmbătă, 18 iunie 2011

Friptura de porc la ceaun


Ingrediente

  • o bucata cotlet de porc de aprox 2kg
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • 1 ceapa  sau 5-6 catei de usturoi
  • 100 gr slanina afumata
  • 100 ml ulei
  • sare, piper si coriandru dupa gust

Mod de preparare
         Cotletul se spala, se condimenteaza, se taie in doua, dupa care se aseaza intr-un ceaun. Apoi se taie slanina in fasii subtiri iar cu ajutorul unui cutit nu prea lat si bine ascutit, se impunge cotletul iar in taietura formata se impaneaza cate o felie de slanina. 
         Legumele se taie in cubulete sau rondele marunte cam de 0.5 cm si se imprastie imprejurul cotletului, adugand si putina sare si piper peste. Daca se foloseste usturoi in loc de ceapa, acesta se poate impana in cotlet la fel ca slanina iar apoi putin usturoi maruntit se adauga si in tava.
         Se adauga apoi uleiul, si cam 150 ml de apa in ceaun, se acopera cu capacul si se pune la cuptor care a fost incalzit in prealabil la 200* C. 
         Se lasa la cuptor aprox. 2-2,5 ore sa se patrunda bine, timp in care se verifica din cand daca este destula zeama dar carnea nu se intoarce ci doar se ridica putin sa patrunda zeama  dedesupt, dupa care se scoate si se incearca cu furculita daca este destul de patrunsa.

         Cand furculita patrunde cu usurinta in carne, se scot legumele si zeama si se pasireaza formand un sos consistent dupa care se pune inapoi in tava si se da la cuptor 10-15 min sa se rumenesca putin friptura.



Se scoate apoi si se feliaza in felii de aprox. 1 cm grosime, se serveste cu garnitura de cartofi piure garnisiti cu sos si un castron cu muraturi.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu