sâmbătă, 18 iunie 2011

Mamaliga - reteta strabunicului

Ingrediente

  • 250 gr faina de porumb
  • 1,5 litri apa
  • 1 lingurita de sare
Mode de preparare

             Intr-o oala  se pune apa cu sare se pune la foc  si cand incepe sa fiarba, se presara putina faina se amesteca de doua trei ori, apoi se adauga toata, formand o gramajoara in care se face o gaura in mijloc cu sucitorul. 
         Se lasa apoi la foc mic timp de o jumatate de ora, fara sa se amestece. Dupa 30 min rasturnam jumatate  din cantitatea de apa din oala in alt vas, luam oala de pe foc si stand pe un scaunel cu oala asezata jos pe un stergar intre picioare, incepem sa amestecam  mamaliga cu sucitorul pana dispar cocoloasele formate si se omogenizeaza bine. 
         In tot acest timp adaugam din cirizul pus deoparte pana mamaliga are consistenta preferata. Se mai lasa dupa aceea pe foc sa mai pufaie de cateva ori, si sa se desprinda de pe oala, fara sa se mai amestece, ci doar topanindu-se cu o lingura inmuiata in apa.

Se rastoarana pe un fund de lemn si se serveste fierbinte, cu lapte, branza de vaca cu smantana, sau pomana porcului.


P.S.
 Mamaliga se rastoarna imediat ce este fiarta si nicidecum nu se pastreaza in oala in care a fiert, pana se serveste, de prisos sa mai adaug ca se pregateste cu maxim 10 min inainte de a fi servita. As mai adauga ca daca mamaliga s-a prins putin de oala v-as sugera sa turnati 200 ml lapte in oala si sa o lasati la cald 10 min. dupa care mamaliga se razuieste de pe fundul si marginea oalei si pot sa va spun ca este un deliciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu